Julekalender 11. desember

Publisert: desember 11, 2013 i Hverdagsliv
Stikkord:, ,

I går gikk jeg en tur i Trondheim sentrum med seksåringen min. Vi hadde kafe og varm kakao som mål, men på veien passerer vi en mann, sittende i gata, med en liten plakat der han ber om penger. Det siste tipper jeg bare, for jeg leste ikke hva som sto. Ikke fordi jeg ikke brydde meg, men fordi jeg går forbi mange som han i løpet av en uke. Jeg vet omtrent hva som står og jeg er ikke i tvil om at de trenger penger, at de er kalde, sultne og fortvilte.

Jeg leter i lommene mine, men har ingen mynter. Samtidig tenker jeg det samme som jeg alltid gjør når jeg haster forbi. Er det riktig å gi? Hjelper jeg egentlig da? Er det bakmenn som får pengene eller er det bare en myte? Er det ikke bedre å prøve å hjelpe på andre måter, hvilke andre måter i så fall?. Og så videre. «God jul», sier mannen og smiler til datteren min. Jeg hilser og smiler tilbake, men fortsetter å gå. Datteren min snur seg etter han. Klarer ikke slippe han av syne.

«Var han mannen fattig, mamma?», spør jenta mi. «Ja», sier jeg litt fraværende. For jeg tenker tilbake på meg selv som seksåring. Jeg elsket jula da som nå, og jeg ville aller helst at vi skulle være så mange som mulig på julaften. I flere år spurte jeg mamma om vi ikke kunne invitere noen hjemløse til jul. De siste årene har tanken kommet tilbake til meg, foreløpig har det blitt med tanken.

Vi går og drikker kakaoen vår. Med krem og sjokoladepynt på. Snakker om de som ikke har det like godt som oss, blir enige om å ta ut penger og gå tilbake til mannen.

Dattera mi gir han litt penger og sier «Merry Christmas». Det har hun akkurat lært på skolen. Jeg spør hva han heter og hvor han kommer fra. Han er Johnny fra Moldova. Johnny fryser ikke hevder han, for Jesus gir han varme.

Ja vel, men jeg fryser. Jeg blir iskald når jeg tenker på alle pengene vi svir av denne måneden, alt ribbefetttet som renner nedover munnvikene våre før vi skyller det ned med akevitt. Alle gavene vi aldri kommer til å bruke. Og jeg synes ikke dette er greit på noen måte. Jeg tror ikke jeg redder verden med å gi penger til Johnny, men hva slags mennesker blir vi om vi går forbi hver eneste gang? Og kanskje enda viktigere: Hva slags mennesker blir våre barn?

Jeg har ikke gitt opp tanken om å åpne hjemmet mitt på julaften, men i mellomtiden så gjør jeg det jeg får til. Jeg gir fast til noen organisasjoner, jeg hjelper en familie jeg kjenner i Mali med en liten sum hver måned og jeg gir noen kroner når nye katastrofer inntreffer.

Det er ikke mye, men jeg gir i det minste en større prosentandel av pengene mine til allmennyttige formål enn det Olav Thon gjør. Det er da noe.

Og i dag bestemte jeg meg for å bruke litt mindre penger på julegaver og satte inn en sum til Røde Kors i stedet. Det får bare være om dette høres ut som et selvskrytende, politisk korrekt emoutbrudd. Det driter jeg i. Men det er snart jul for helsike, og det som er helt sikkert er at du har mulighet til å gjøre den litt bedre for noen som trenger din hjelp og fortsatt ha råd til den ekstra marsipangrisen, eller den nye julekjolen du har siklet på.

Det er altså dagens adventstips.

kommentarer
  1. Anne Berit sier:

    Jeg gir heller ikke til tiggere på gata, men jeg er Verdensfadder i Unicef og har et fadderbarn i India via Indias barn. I tillegg låner jeg ut penger gjennom kiva.org fra tid til annen, har vel ute mitt fjerde mikrolån der nå, trivelig å se at man kan hjelpe selv om man ikke har millioner å gi bort. Kjøper også alltid en etisk gave til ungene mine til jul, må bestemme meg i morgen for hva vi skal støtte i år.

  2. Helene Heim Haugedal sier:

    Takk for engasjementet! Det er aldri for sent å starte, og alle bidrag teller 🙂 Da jeg fikk barn og det var et grusomt jordskjelv i Pakistan rett før jul, for ca 15 år siden, fikk jeg mitt spark bak. Nå er det bare barn som får «ordentlige» gaver, mens alle voksne får småting (lys og servietter, eller noe i den gata), og de øvrige pengene gir jeg til en veldedig organisasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s