Dette er personlig

Publisert: mai 2, 2012 i Hverdagsliv
Stikkord:, ,

Hans Rotmo, dette er personlig.

Jeg har ofte holdt kjeft når jeg burde ha sagt fra. Som mor til ei datter født i Etiopia opplever jeg hverdagsrasismen regelmessig.
Alt for ofte holder jeg kjeft.

Hvorfor?
Fordi jeg ikke ønsker å gjøre min datter oppmerksom på at folk ser på henne som annerledes, som underlegen, som fremmed, som en trussel. Som en søt neger med deeee traktorleppene. Osv.

Jeg holder kjeft og ignorerer så mye for å la henne føle seg normal.

Men dette orker jeg ikke holde kjeft om.

Hans Rotmo: Du tar en hel gruppe med mennesker, hvis eneste ting de har til felles er at de bor i Norge uten at de er etnisk norske, og tillegger de en rekke holdninger og kvaliteter på bakgrunn av det. Det er rasisme.
Og slikt driver vi ikke med i Norge, eller?

Dessverre så opplever jeg mennesker med holdninger som Rotmos stadig vekk, men rasister, nei Gud forby! Vi er jo norske, vi mener da vel. HVIS JEG IKKE KAN SI NEGER HVA SKAL JEG KALLE DEM DA? Vi må da få lov til å si å gjøre akkurat hva vi vil, for vi mener ikke noe vondt med det. Det er typisk norsk å være selvgod.

Men det er vondt. For de som opplever å bli behandlet annerledes kun fordi de ser annerledes ut.

Og det er vondt for meg som må rømme fra Bunnpris fordi en voksen mann truer min 4-årige datter med bakgrunn i nøyaktig den samme retorikken som Rotmo bruker i sin sang.

Og akkurat nå er jeg glad det er lenge til jul. For å se dattera mi frydefullt synge om tante Anna, og samtidig tenke på at han som skrev de vakre julestrofene er den samme som nå bidrar til å gjøre framtiden hennes hakket mer utrygg…

Det er ikke til å bære.

kommentarer
 1. krinstin sier:

  Det er så jeg nesten ikke kan tro det er sant. Jeg som trodde Rotmo sto for den lune, varme, inkluderende humoren, og så kommer han med noe sånt som dette.

  • Nei, dette er berre trist, men diverre ikkje uventa. Sist var det bønder («Bønder i solnedgang») og dei som tek imot offentleg stønad generelt («trygdenarkomane») det gjekk ut over. Men pr har han fått, og all pr er visstnok god pr, så salget går nok bra. Og det er vel kanskje det som er målet?

 2. hellecs sier:

  Ganske skremmende å lese kommentarfeltet under saken i Adressa: http://www.adressa.no/kultur/musikk/article1815680.ece

 3. Ola B. sier:

  Veldig bra! Rotmo har rota det til for seg.

 4. LivBH sier:

  Alt for ofte er vi ubetenksomme, sier flåsete ting på andres bekostning – andre ganger ondskapsfullt skjult bak en folkelig fleip. Floskler som ingen har rikket ved og som er allment godkjent i eget miljø slik at man misforstår og tror at det er greit. Det er dumt! Bra det dumme ikke blir stående uimotsagt. Stå på Anna! Kanskje noen blir klokere!!!!

 5. NML sier:

  Jeg skjønner ikke at det går an å skrive slike sangtekster ! Og til den melodien! Skrekk og gru..

 6. Trine Lise sier:

  Hei, Anna :))
  Jeg er helt enig med deg!!! Jeg har også ei datter som er født i Etiopia, og det er helt og holdent uhørt at voksne mennesker kan være så arrogant! Jeg trodde, som de fleste, at Hans Rotmo var en opplyst og kunnskapsrik mann. Jeg tok tydeligvis feil, for hvis han syns denne teksten er «artig» så lurer jeg virkelig på hva han mener er rasisme!
  Jeg får suge til meg dine erfaringer når det gjelder hverdags-rasisme, og vet at du gjør en fantastisk jobb som mamma med gode holdninger:)))
  Klem fra Trine Lise

 7. Ida sier:

  Leste nettopp saken på adressa.no, og hjelpes meg. Jeg blir ikke bare satt ut av sangen til Rotmo, men også meningene som kommer fram i kommentarfeltet. Er jo en stor del av de som kommenterer som faktisk er enige. At det går an å være så trangsynt og arrogant! De klarer jo ikke å se verden for det den er.

  Og til slutt, hvem er det som finner på å true en 4 år gammel jente? Virkelig? Da er det noe galt med vedkommende. Unnskyld meg.

 8. Karina sier:

  Etter å ha vokst opp med Rotmo sine sanger fra kassettspilleren, så er jeg nå fryktelig skuffet over Hans Rotmo! Holdninger som det der hører ikke hjemme i vårt samfunn. Skremmende at personligheter som han spytter ut av seg slike ord.

  Har fulgt med bloggen din i det siste og må si at den er midt i blinken for meg. Småbarnsmor i starten av 30- åra. Datteren deres er nydelig og perfekt! Håper dere slipper å oppleve mere hverdagsrasisme!!!

 9. Nina Therese sier:

  Gjør meg vondt å høre at voksne mennesker kan oppføre seg på den måten, sikkert mye pga uvitenhet og utrygghet. Vi som foreldre og rollemodeller har en viktig og stor jobb å gjøre for å sikre at våre barn skjønner at alle er like mye verdt. Dere har en nydelig 4 åring.
  Du har en god og viktig blogg.

 10. Trulte sier:

  Viktig og riktig blogginnlegg !

 11. Siri sier:

  Å fy flate! Det var virkelig å skyte langt over eller under. For et språk! Og forsvarer det med at «de tar det sporty». I det hele tatt å måtte ta noe sporty sånn, det viser vel at det er noe som ikke stemmer.
  Bra du sier fra – du sender vel innlegget til ham på mail?

 12. Ingrid sier:

  Helt enig, det var kvalmende å lese teksten hans

 13. Også en mamma sier:

  Kjempeflott innlegg, – vi er mange som føler oss tråkka på nå. Og hvorfor ikke si fra? Du er tøff, og jeg støtter deg fullt ut.

 14. Maja sier:

  Jeg reagerte akkurat som deg da jeg leste teksten på sangen til Hans Rotmo i dag tidlig, jeg ble fysisk uvell! Er det forøvrig enda….. Jeg har ikke ord for hvor lavmål dette er fra Rotmo, og «Vårres Jul» kommer aldri til å bli det samme for meg igjen. Jeg har også et mørkhudet barn, men vi har vært heldige som har blitt forskånet for mye hverdagsrassisme. Han er snart voksen nå, fikk mange rare spørsmål da han var liten, hvor jeg har «fått tak» i han, om han var «biologisk min» også videre. Jeg opplevde det som positiv nyskjerrighet. Han er, og har alltid vært en populær gutt i venneflokken, så mobbing har vi også heldigvis sluppet unna. Men jeg synes det er synd at han skal oppleve dette fra en profilert norsk sanger, klart det gjør noe med han.

 15. Sunniva sier:

  Herregud, hvis bunnpris er en seriøs butikk, så burde de vel kaste ut den mannen og nekte ham fremtidig adgang. Makan!

 16. Zeugma sier:

  Dette _er_ personleg. Og ikkje berre for dei som er muslimar, polakkar eller myrke i huda. Songen til Rotmo er ei personleg fornærming mot kvite, kristne, «etniske» nordmenn som ikkje er samde med han i korleis samfunnet bør vera. Heldigvis representerer han eit lite mindretal. Diverre er det mindretalet ekspertar i å laga mest mogleg kvalm. All mogleg støtte til deg og familien din!

 17. elisabeth sier:

  Nå ble jeg skuffet over Hans Rotmo. Jeg forsøkte å tolke denne teksten satirisk, men jeg så igrunn ikke det morsomme i det. Det som tidligere har vært morsomt med Rotmos sanger er jo at han har turt å satt fingern på ting som ikke blir belyst, og at han har turt å kritisere staten og styresmaktene. Meningene som kommer fram i denne teksten blir dessverre belyst hver bidige dag av uvitende, fordomsfulle personer både i media og på diverse forum. (Bare ta en titt på kommentarfeltet om denne saken på adressa.no) Det mest forkastelige er kanskje at han har brukt Henrik Wergeland sin sang som utgangspunkt for melodien på denne låten. Jeg tror Wergeland ville ha snudd seg i graven om han hadde sett hvilken tekst hans sang hadde blitt erstattet med. I tillegg handler jo originalsangen om våre barn, og er det noen denne ufortjente og stygge hverdagsrasismen går utover så er det nettopp barna Hvorfor skal det være greit å hele tiden høre at du ikke hører til her fordi du kanskje ikke er født her? At du er annerledes fordi huden din er noen nyanser mørkere? Er møkklei de grumsete holdningene som ligger og ulmer hos mange nordmenn. Vi er litt for priviligerte som er født i det landet her, og har alt for lett for å stige opp på den høye hest og bestemme hvem som hører til i blant oss og hvem som ikke burde ha vært her. Flaut.

  • Hans Omdal sier:

   Huff! Dette var irriterende! La meg fortelle litt om meg selv. Jeg var medlem av AUF som ungdom, men på grunn av deler av den økonomiske politikken, trygdepolitikken og innvandringspolitikken har jeg blitt mer lilla, rent politisk. Jeg er fremdeles rød på alle andre områder.
   Jeg ser hvordan Rotmo kan irritere seg over disse tingene og skrive en slik sang. Jeg ser også at han ikke mener at alle innvandrere er slik og slik. Han generaliserer med utgangspunkt i det han ikke liker. Han er et opplyst menneske og vet meget godt at det er svært få innvandrere som praktiserer omskjæring. Når han da generaliserer viser jo dette at han ikke mener alle, men at han sikter mot de som faktisk bedriver dette, de som føler seg truffet.
   Våre veier skilles meget sterkt ad når du så trekker sammenhenger mellom å være enige i meninger om innvandringspolitikk og det å være hverdagsrasist. Nå kan jo alle som vil si at jeg ikke har skjønt noe og at jeg egentlig er en rasist, men det er greit, fordi jeg vet selv at jeg ikke er det, så sett i gang. Hovedproblemet mitt er sammenhengen mellom denne teksten og rasisme. Jeg er ikke rasist. Ser jeg en liten jente fra Etiopia så blir jeg god og varm på innsiden og får ingen rasistiske følelser. Jeg tør påstå at jeg sågar ville ta en slik jente i forsvar hvis en idiot skulle ønske å markere seg. Faktisk er jeg sågar positiv til de fleste innvandrere. Problemene dukker først opp hvis noen utnytter systemet eller nekter å følge systemet. Sender sine barn i forveien, mister alle sine identifikasjonspapirer, svindler på NAV, uttrykker sine (rasistiske?) kvinnesyn, ignorerer norsk lov, opptrer som rasistiske overfor nordmenn, krever rettigheter ingen andre har krav på, osv.
   Jeg liker ikke at man trekker paraleller mellom innvandringskritisk holdning og rasisme. Jeg er kritisk til innvandringen, men jeg er ikke rasist. Jeg gir blaffen i hvilken rase vedkommende tilhører. La meg si det slik : Alle rasister er kritiske til innvandring, men ikke alle som er kritiske til innvandring er rasister.

 18. Kai Strand sier:

  Heldig nå Anna siden du er sammen med en Adressajournalist! -RBK. Et lag AV trøndere for trøndere.. Hvorfor? Ta det med deg til MAKROnivå. ( Jeg gruer meg til det blir slutt på oljen..) Og i morgen kan du jo snakke om rasismen mot nordmenn. Og ikke minst mellom muslimer og afrikanere..

 19. pialise sier:

  Trodde jeg skulle forbigå Rotmo i stillhet. Takk for at du fortalte meg hvor feil det er. Herved delt på facebook.

 20. Takk for tilbakemeldinger! Det koster å si i fra, men det koster mer å holde kjeft:)

 21. alenefruen sier:

  Håper du, gubben og dattera deres vil legge de tankeløse, historieløse og kunnskapsløse kommentarene man kan lese og høre i alle mulige fora ned i en svart sekk uten å la dere merke ved dem nevneverdig. Og prøve å huske på, at alle de tause kommentarer man ikke hører eller leser, det er de man skal lytte til. For de er millioner ganger flere og har et hjerte som rommer så mye mer.

 22. Jan Ove sier:

  Anna.
  Støtter deg 100 %. Hadde Rotmo som favoritt i min ungdom. Som gammel blir det du!

 23. Marit Sæther sier:

  Hurra for en trønder som tør å ta til motmæle!
  Hurra for en fotballentusiast som gidder å engasjere seg!
  Hurra for en mamma som kjemper for sin unges rett til likeverd!
  Hurra for Anna – jeg heier på deg!

 24. Petrine sier:

  Jeg heier på deg og datteren din, jeg !
  Og på alle som urettvist blir dårlig behandlet av andre.
  Og jeg lover å heie gjennom å motsi mennesker med de samme verdier og holdninger som Rotmo står for…..

  Heia, heia, heia !!!!!

  Stoooor klem!

 25. Irene sier:

  Veldig godt skrevet! Og spesielt det med at nordmenn er veldig selvgode og sånn «nei, jeg er ikke rasist, hva skal jeg kalle dem da» osv osv. Og folk er generelt veldig glade i å fortelle hva andre mennesker (slik som folk som er utsatt for rasisme) føler eller burde føle, for eksempel at en ikke skal ta seg nær av noe, eller at «jeg kjenner en fra Nigeria og han bruker det ordet.» Jeg tror veldig mange ikke skjønner at rasisme er noe mer enn diskriminering, det er det å være i en situasjon hvor man ikke trenger å tenke på disse tingene hvis man ikke vil, å ikke bli fulgt rundt i en butikk fordi man er en ung svart mann, osv.

  (Et annet eksempel så jeg i Aftenposten i dag, hvor det ble annonsert en debatt om jødehat. Da var kommentarfeltet, både på FB og nettsiden, straks fylt med kommentarer om at nei, i Norge er det da ikke noe jødehat, en fyr hadde hatt en jødisk nabo som ikke synes det var mye antisemittisme i Norge, osv. osv. Typisk «blame the victim»-mentalitet og fullstendig mangel på evne til å lytte til de som sier at vel, jeg er i den gruppen og jeg har opplevd dette.)

 26. Sin sier:

  Stå på!! Det finnes dessverre mange som Rotmo…

 27. Sunny sier:

  Er det rasisme å ta opp sånne tema? Selvfølgelig er det trist at din datter opplever rasisme i hverdagen, og det burde hun få slippe! men jeg er helt uenig i at denne teksten er rasistisk.
  Den handler mer om en kultur og han tar opp tema som ikke stemmer for alle invandrere så klart.. men det er jo noen ting å peke på?
  Er det ikke bra å ta opp tema som omskjering av små barn? Dette er jo fortsatt vanlig blandt noen enda. syns du ikke noen av disse temaene aktuelle? Er du ikke for ytringsfrihet? Beklager men her virker det som mange ikke tenker lenger enn nesen sin. Du virket som en fornuftig dame 😛 men nå begynner jeg å tvile litt :/

  Håper din datter ikke opplever mer rasisme men det kommer hun desverre sikkert til å gjøre…vi er omgitt av idioter virker det som.. alle er like mye verdt uansett hudfarge. døm folk på deres handlinger.. j23

 28. Takk for alle kommentarer!
  Sunny: Ja, jeg mener dette er rasisme. Jeg er selvsagt for ytringsfrihet, men ytringsfrihet betyr ikke at man skal få stå uimotsagt. Da må man tåle at folk er uenige og sier fra om det, på samme måte som jeg lar deg si fra om det til meg når du er uenig her på bloggen.

  Det er mange interessante diskusjoner man kan ta om innvandring, men sangen til Rotmo er kun stigmatiserende og fordummende. Om han virkelig ville tatt opp et tema så kunne han ha gjort det på en ordentlig måte med respekt og interesse. Det velger han ikke å gjøre og da må han også tåle at det vekker reaksjoner.

 29. rolf sier:

  Bra du sier fra! Nordmenn flest tror ikke hverdagsrasmismen i Norge er noe tema. Den som har familiemedlemmer med en aning annerledes utseende vet noe annet. Fryktelig skuffende av Rotmo, og hvis han nå skulle ha ment dette «satirisk» så er det en hårreisende bom.

 30. Sunny sier:

  jeg bare klarer ikke å forstå at du tolker denne sangen til å handle om din datter. og det er jo i kjent stil.. sånn er jo sangene hans.. om du syns det er en usmakelig sang er jo en ting men å kalle alt rasisme, det syns jeg blir feil. du har toklet hans meninger ut i fra disse få ordene uten å vite hva som ligger bak, det syns jeg virker litt korttenkt. jaja…

  • Hei igjen! Jeg tolker ikke sangen spesielt til å handle om min datter. Men når en kjent og kjær visesanger som Rotmo går god for dette, så er han med på å legitimere slike holdninger blant folket. De samme holdningene som alle våre barn skal vokse opp med.

   Jeg stemmer for å møte mine medmennesker med respekt og tanken om likeverd. Ikke fordommer og fremmedfrykt.

 31. Sunny sier:

  jeg er helt enig med det siste du sa der 🙂 men hvem har sagt at han går god for det da? jeg skjønner ikke hvor du tar det fra? han roter helt klart opp i en rar debatt her, men at han mener at alle invandrere er sånn, og sånn det nekter jeg altså å tro. sangene hans er jo fulle av «fordommer» hvis man velger å skal se på det på den måten. stereotypier og det ene med det andre, hmm Det var bare det jeg tenkte 🙂

 32. LivBH sier:

  Jeg så Rotmo på nyhetene og det var ingen satire å spore, ingen nyanser, ingen finurlighet slik vi er vant til å høre fra den kanten. Når man roter sammen alle stigmatiserende fordommene man allerede vet finnes i samfunnet til en slik sang er det ingenting konstruktivt i det. En så flink tekstforfatter vet bedre enn å slippe en slik sang uten å vite hva han gjør. Jeg er veldig skuffet. At han i tillegg får så massiv støtte fra anonyme lesere på nett-Adressa skremmer meg. Dette er faktisk MENS 22.juli rettsaken pågår. Konstruktiv innvandringspolitikk er å finne gode løsninger og stille realistiske krav. Jeg synes du er modig Anna! Det er tøft å stå opp i mot fordommer og bli møtt med hersketeknikker som at du er hårsår, det er bare fleip, satire og såpass må de jo tåle…Hvis ingen skal stå opp og si fra når noe oppleves som rasisme blir det stående uimotsagt…..og er det uimotsagt er det jo greit….eller?

  • Takk skal du ha! Er så enig i alt du skriver!

   • Hans Omdal sier:

    Ikke lev i en boble. Å ha samme meninger som ABB betyr ikke at man endrer disse under rettsaken. Ser heller ikke at denne sangen er rasistisk. Dette er et angrep på en kultur sangforfatteren ikke liker, ikke et angrep på hudfarge. Påstandene er så latterlige at de bare rammer de som føler seg truffet. Jeg nekter å tro at Hans Rotmo mener alle utlendinger lukter hasj, så han sikter bare til dem som føler seg truffet. Omskjæring og trygdesnylting er reelle tema, men de ikke rasistiske. Igjen, bare hvis man føler seg truffet. Hvor var dere da Rotmo hudflettet andre grupperinger på samme måte? Jeg har aldri blandet innvandringspolitikk og rasisme? Vær konrete! Hva er det han sier som er rasistisk? Åpne mine øyne, kanskje er det noe jeg ikke la merke til?

 33. Terje Rakett sier:

  Takk! Vi e mange som kan stille oss bak dine ord, det hær e personlig men det går så mye lengere enn å «bare» være personlig.

  Hans Rotmo flytte grensan for ka som askepteres av fremmedfrykt og rasisme her i landet, å han fløtte grensan feil vei! Han gir næring og grobunn til fremmedhat og han ser faktisk ut til å like sæ i den posisjon han sjøl har satt sæ i. Han bruke ord som skal beskrive kor farlig innvandreran e, å da særlig musliman. Han har sine meningsfeller, nettgrums som det så uskyldig kalles. Å det va jo nettopp nettgrumset som va så viktig for terroristen som nu sitt i Oslo tinghus!

  NDL (Norwegian Defense League), FMI (Folkeaksjonen Mot Innvandring), SIAN (Stopp Islamiseringa Av Norge) dæm e alle del av nettgrumset, og nån tar det enda lengere enn til internettet.

  Det har i det siste vært en del bevegelse i rasist og nynasistmiljøet i Norge og kanskje spesielt i Trondheim. Mulig det har vært til inspirasjon for Hans Rotmo, ikke vet æ, men måten han sparke nedover på e rett og slett motbydelig!

  http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1787880.ece

  • Hans Omdal sier:

   Er det ikke også litt motbydelig at du trekker sammenhenger som du ikke har noe som helst grunnlag for å trekke?

 34. Henrik sier:

  Et flott og betimelig innlegg som viser at «noen» – her en fire år gammel jente – må betale prisen.

 35. Karina sier:

  Bra noen tør å ta tak i dette. Jeg heier på deg 😀

 36. Sunnmørsjente sier:

  Jeg har ikke fått med meg saken før nå, men nå måtte jeg søke opp denne sangteksten. Og fy flate – dette er lavmål av Rotmo! Han sier det er kritikk av norsk innvandringspolitikk, men da er det i beste fall fullstendig skivebom. Og i disse dager med pågående 22.juli rettsak, jeg blir skremt.

  Og til Sunny: du mener at han tar opp temaet om omskjæring av små barn – hvordan i all verden kan du mene at denne teksten tilfører den debatten noe av verdi?

 37. millabj2 sier:

  Veldig bra at du skrev om dette! Jeg hadde ikke fått med meg noe av dette jeg, men du har så utrolig rett! Stå på!

 38. Robert Rimstad sier:

  Finner det merkelig at du har 31 kommentarer som støtter deg og to som er litt uenig med deg. Enten har du et snevert publikum eller så driver du hard sensur.

 39. Har fulgt bloggen din en stund fordi den var så morsom. Nå ble den plutselig vesentlig i tillegg. Tusen, tusen takk.

 40. Mama D sier:

  Rotmo er oppmerksomheitssjuk – kicks of a dying horse….

 41. Hanne sier:

  Jeg er glad for at du sier i fra! Fortsett med det. Og når vi gjør det, alle sammen, kan vi forhåpentligvis være tydelige, klare, høylytte målbærere for det stikk motsatte av det hatefulle, usammenhengende, skadelige grumset som Rotmo og co hoster opp.

  http://hannej.blogspot.com/2008/04/vre-et-menneske-ikke-bare-en-liten-lort.html

 42. Takk for at du sier i fra. Vi er mange som føler oss berørt!

 43. Hege sier:

  Helt Enig med deg!!

 44. Bra noen tør å ta tak i dette. Jeg heier på deg

 45. Sissel sier:

  Takk for at du tør stå opp og mot denne type rasisme! Din datter er utrolig heldig som har en mor som tør!!

 46. elle sier:

  jeg elsker denne artikkelen (eller bloggposten) jeg liker at du sier ting rett ut. og jeg er så utrolig enig med deg og provoseres kraftig av endel av de tingene du opplever. du er bra!

 47. Henrik sier:

  Jeg har et helt ærlig, dønn seriøst spørsmål til deg.

  Hvorfor adopterte du ikke ei hvit jente/gutt?

  Alle mennesker i Norge idag vet at barn fra Afrika, og også Asia, ikke alltid har det like lett i samfunnet her oppe. Som du har nevnt selv i innlegget her. Det blir mye slengkommentarer, mye ufint. Spesielt i oppveksten. Og du vet at dette vil følge denne personen livet igjennom. Slik er det bare, om du er sort i Norge, hvit i Afrika, eller gul i Amerika bare for å nevne noe. Er det rasisme? Kanskje. Er det hat? Kanskje. Det finnes et ordtak som heter «Like barn leker best», det har en god del sannhet i seg. Slik er det bare i verden, uansett hvor mye godhet og samhold på tvers av grensene vi ønsker.

  Ville det ikke vært bedre å hentet et «europeisk» barn hit til Norge fra blant annet Ukraina eller Russland, og heller vært med i SOS Barnebyer og sendt penger til fadderbarn i Afrika?

  Ønsker veldig gjerne svar på disse spørsmålene!

  Takk!

  Henrik

  • Henrik: Jeg har svart deg på mail!

  • Erica Zahl sier:

   Henrik.
   Hvis argumentet ditt er at barn med en annen hudfarge helt sikkert vil bli mobbet her, betyr jo det at du lar mobberne bestemme spillereglene. Jeg kan ikke se hvordan det er bedre.

  • 1. Ikke alle godtar at vi er et rasistisk samfunn. Damn the torpedoes…!
   2. Alternativet for disse ungene er uansett verre. Gata, stoff, kriminalitet, tidlig død i de fleste tilf.
   3. Og d er faktisk få europ. barn som frigis for adopsjon.
   4. De fleste av oss som har adoptert har også fadderbarn
   5. Hvorfor skal vi la mobberne styre spillet (jf. Erica)

 48. Siri sier:

  Synes det var flott at Dagbladet slapp inn hele bloggposten din i dag!

  • Ja, det var flott, men helt ærlig var jeg veldig i tvil om de skulle få lov til å publisere den. Jeg har fått erfare det så mange andre også erfarer, nemlig at det koster å si hva man mener om slike tema. Da kommer de stygge, anonyme meldingene direkte til meg, og det er ubehagelig. Men samtidig så er det viktig å tørre å stå for meningene sine, så takk for støtten!

 49. Erlend sier:

  Du skriver bra, men her mener jeg du skyter fullstendig bom. Sangen til Rotmo handler om kulturforskjeller, ikke rase. Det er to veldig forskjellige aspekter. Jeg vil anbefale deg å lese teksten en gang til. Ikke en eneste plass i teksten henvises det til rase. Kun kultur.

  • Hvilken kultur har en polakk, en fra Kongo og en fra f.eks Irak til felles? Rasismebegrepet er så utrolig følsomt og vanskelig å forholde seg til, men hva vi kaller det er ikke det viktige. Det viktige er om vi skal godta denne type holdninger uten å ta til motmæle.

   Rotmo har sin ytringsfrihet og jeg har min som jeg bruker til å si i mot.

   • Erlend sier:

    Det eneste de landene har til felles er at de ikke har Norsk kultur. Alle disse landene har element av flott kultur. I Polen har de fantastiske 12-retters julemåltid. I Irak har de flott arkitektur og rik historie. I Kongo er de fleste svært nøye med flott påkledning i hverdagen. Men alle kulturer har innslag av ikke så flott kultur. Fundamentalisme, kvinneundertrykking, råskap, menneskerettigheter, osv. Å være imot de negative aspektene ved en bestemt kultur synes jeg ikke gjør en til rasist. Selvsagt er det uheldig å ta alle under en kam, men samtidig kan man ense hva «the common opinion» er i fks. Somalia eller Irak.

   • Er ikke uenig i det. Som jeg skriver til «Filosofen» så er det greit å belyse spesifikke problemer ved f.eks innvandring på en saklig måte. Men jeg synes at man skal møte hverandre med respekt og åpenhet, og ikke generalisere og nøre opp om fordommer og fremmedfrykt. Det kommer det ingenting godt ut av.

 50. Filosofen sier:

  Jeg tror vel ikke du helt har forstått hva Rotmo forsøker å formidle.

  Hvorfor reagerer du ikke når ikke-vestlige nordmenn voldtar norske piker slik at de tar livet av seg? Nei, se da oppfatter du voldtekten som enkelttilfelle istedet for et mer eller mindre forventet statistisk utslag av multikulturen. Åpenbart for de fleste tør være at om man tar inn så og så mange menn og gutter fra kulturer med institusjonalisert kvinneforakt som fundament, vil man kunne forvente voldtekter av etniske piker og kvinner, ganske enkelt fordi dette er statistikk. Ved nettopp å reduserer alle uakseptable utslag av multikulturen til enkelttilfeller, nærmest garanterer man handlingslammelse.

  Jeg vet ikke om noen andre arenaer eller områder hvor «enkelttilfelle!» benyttes like ofte som mekansime for å unngå å gripe inn eller gjøre noe. Hva med alle de voldtatte piker og kvinner? Er dette også enkelttilfeller? Hva om barn drukner fordi de ikke kan svømme p.g.a tomme svømmebassenger? Er dette også enkelttilfeller? Hva med trafikkofre? Ingen grunn til å forebygge ulykker fordi det er enkelttilfeller?

  Men når det kommer til uønsket atferd fra ikke-vestlige innvandrere, nei se da skal atferden deres forsvares med nebb og klør fordi de presumptivt kommer fra en kultur undertrykket av hvite kolonister for 500 år siden, kultuerer man på død og liv skal «forstå på dens egne premisser»— forstå det det den som kan.

  Jada, det er «White man guilt» all over igjen. Men det løser ikke problemene, så hva tenker DU å gjøre for å stoppe uønskede utslag av multukulturalismens verdirelativisme? For det er nettopp det vi snakker om, verdirelativisme hvor man aksepterer atferd og fremferd man overhodet ikke ville akseptere fra andre på andre områder. Du ser hvilket hykleri dette er? Du ser hvilke tragedier som følger i kjølvannet?

  28 mai er det nøyaktig ett år siden Eva Helgetun tok livet sitt etter voldtekt av sannsynlig muslimer, ikke-vestlige innvandrere. Ingen medieomtale før bloggere brakte saken på banen. Nei, se da var det tyst fra både deg og mainstream media, Hvorfor? Hyklere! Det er det dere er!

  • Hei!
   Jeg reagerer selvsagt med avsky på alle typer voldtekter, og er enig i at man må kunne debattere kvinnesynet til enkelte grupper innvandrere. Og det diskuteres jo også. Nå er det viktig å huske på at de fleste voldtekter i Norge skjer av etniske nordmenn, gjerne på fest. Men helt klart, man kan og bør diskutere overfallsvoldtekter som utføres av ikke-vestlige innvandrere. Og det diskuteres da vitterlig også.

   Men det var vel ikke poenget her. Rotmo generaliserer en hel gruppe med mennesker med svært lite til felles annet enn at de ikke er etnisk norske. Det er jo ingen debatt, det er bare oppgulp av fordommer og er med på å legitimere holdninger som rammer en hel gruppe mennesker. Det mener jeg ikke er greit.

 51. Jørgen sier:

  Flott innlegg du har skrevet, og jeg mener det er korrekt at du kritiserer Rotmo.
  Men, det du tar opp, nemlig hverdagsrasismen er enda bedre at du setter fokus på.

  Det finnes alt for mye slik hverdagsrasisme i Norge, problemet vårt er at det nærmest skal være forbudt både å påpeke og kritisere at det finnes. Og det er utfordringen. Hverdagsrasismen tror jeg nok vil være som trollet, den sprekker om vi får den frem i dagslys, problemet er vel at den oppfører seg som bygdedyret og skjuler seg i de mørke kroker..

  Egentlig tror jeg bygdedyret og hverdagsrasismen er nært beslektet. Omtrent som Knoll og Tott..

 52. hellecs sier:

  Takk for at du orker, Anna! Takk for at du svarer klokt og viser at debatten kan holdes på et anstendig nivå. Ser på twitter at du får mange ekle kommentarer, og jeg håper du hever deg over dem og ikke lar deg knekke 🙂 Du er tøff, men jeg synes det er synd at man faktisk er nødt til å være tøff for å si det man mener offentlig. Jeg heier på deg!

 53. Paul sier:

  Viktig og riktig blogginnlegg !

 54. Alex sier:

  Tydeligvis bor de fleste kommentatorene utenfor Oslo og har liten eller ingen erfaring med de elementene Rotmo rører i.

  • Hanne sier:

   Alex: jeg kan ikke svare for de andre kommentatorene, men selv bor jeg på Skjetten, et område på østkanten av storoslo. Utenforstående liker å kalle det «2013 ghetto-Skjetten» – for å tyne. Æh, vi som bor der liker å bruke uttrykket selv, men da med positivt fortegn. Vi har en veldig mangfoldig befolkning og mange kulturuttrykk. Ungene mine går på skole med unger som har bakgrunn fra svært mange forskjellige land. Det passer oss bra, ettersom ungene mine også har bakgrunn fra forskjellige land. På Skjetten er de ikke annerledes, verken den blonde eller den brune. Vi har gode naboer, dugnader med stort oppmøte, mange fritidstilbud og et oversiklig nabolag. Alt dette i et område som noen ser på som problematisk.
   Vi lever veldig godt i vårt mangfoldige nabolag. Flere burde prøve det.

   • @Hanne: Jeg bor på Tøyen i Oslo, og har nøyaktig samme erfaring som deg. Vårt sammensatte nabolag funker gjennomgående bra, og det gjør også den svært sammensatte skolen vår sønn går på. Dette støttes også av meningsmålinger som viser at folk i Oslo mer tolerante enn nordmenn flest – daglig omgang med folk av en annen bakgrunn _øker_ toleransen. Ikke overraskende er FrP forsvinnende lite i vår bydel (faktisk mindre enn Miljøpartiet de Grønne) 🙂

    Som pappaen til en norskafrikansk gutt er jeg veldig glad for å bo der vi bor, da jeg stadig hører historier fra småsteder som ligner på dem som nevnes i bloggpostingen her. Forleden ble jeg fortalt hvordan innbyggerne i en by på Sørlandet stopper på gaten, peker og høylydt kommenterer en barnefamilie der mor er nordisk og far er fra Midtøsten. I detta landet. I 2012.

 55. Vibeke sier:

  Du er supertøff! Jeg forstår at det koster, men det du gjør er viktig.

 56. Antitrist sier:

  Det og si at noen er rasist er vel i seg sjøl en måte og si at det fins «raser» det fins bare en rase og den heter homo sapien sapiens oki så hver gang du kaller noen en rasist er du selv en rasist fordi du fremmer den tanken om at det fins raser og at de med rosa hud er en rase at de med gul brun rød og sort hudfarge er egne raser det stemmer ikke homo sapien sapiens det er rasen vår og forskjellige hudfarger er egentlig bare en solkrem lite sol lys hud mye sol mørk hud.

  Mobbing diskriminering og forskjellsbehandling pga utseendet er det ikke bare mennesker med mørkere hud enn den jevne nordmann som opplever det er ikke mer till enn en god mengde fregner og en smule orange hår som skulle til for at jeg var skyvi ut av det gode selskap i barndommen det ble aldri kalt rasisme.

 57. Voksent adoptivbarn sier:

  Du er så tøff som sier fra, for det er veldig vanskelig, særlig når det er så stor uenighet rundt hva som er akseptabelt eller ikke.

  Jeg er selv adoptert og jeg mener at rasisme/hverdagsrasisme finnes, og jeg mener at veldig mange nekter å innrømme det. Min adoptivmor er blant dem som ikke vil ta inn over seg at det finnes folk som ikke liker mørkhudede. Hun veksler mellom å benekte det og le av det, og det er vanskelig for meg å akseptere. Det gjør at vi i dag har svært lite kontakt og jeg føler hun har sviktet meg grovt.

  Selv om du helt sikkert ikke kan beskytte datteren din mot andres ubetenksomme/ondskapsfulle kommentarer, tenker jeg det er kjempeviktig at du viser den forståelsen du gjør. Det er veldig vondt å bli snakket stygt til pga utseende, men det kan føles nesten enda værre at ingen står opp og tar til motmæle. Når du sier fra på hennes vegne, viser du at du virkelig ser henne, i motsetning til rasisten, som ikke evner å se hva som ligger bak utseendet. Det tenker jeg er kjempeviktig for selvbildet til datteren din!

 58. Voksent adoptivbarn sier:

  Kjære Antitrist: Det du ble utsatt for var vel ikke rasisme, men mobbing. Det er alltid leit å høre om barn som blir/ble mobbet, men at mobbing eksisterer, betyr ikke at rasisme ikke gjør det (eller omvendt).

  Det er nok mange av de samme mekanismene i sving når vi snakker om mobbing og rasisme, både fra mobberen/rasisten og offeret sin side. Min oppfordring er:

  Si fra når andre blir snakket stygt til, uavhengig av hudfarge.

  Men ikke bruk det at du har blitt snakket stygt til som en unnskyldning for å snakke stygt til folk videre.

  • Antitrist sier:

   Det er jo heller ikke det jeg sier og ikke har jeg snakket stygt til noen (beklager hvis det ble oppfattet sånn) bare prøvd og forklare synet mitt og dette er et fakta det fins bare en menneskerase og den heter homo sapien sapiens det er forskjellige hudfarger og det er enkelte genetiske forskjeller,men vi er alle mennesker homo sapien sapiens kalles vi og det er 1 rase det fins ikke flere,men når vi bruker dette begrepet rasist så antyder vi vel at det fins andre raser ? er ikke det i seg selv rasistisk da det skaper grunn til og tro at det fins andre raser(hudfarger) som er bedre eller dårligere en den rasen (hudfargen) man selv er ?

   Og er ikke da rasisme bare mobbing eller forskjellsbehandling ?
   Hva er forskjellen på å bli mobba ut av samfunnet pga av hudfarge eller hårfarge ?
   Er den ene tingen rasisme og den andre mobbing ?
   Er ikke det rasistisk isåfall ?

   Det jeg prøver og si er at så lenge den antikvariske ideen om at det fins raser kommer det alltid til og være rasister fordi antirasisten selv massivt skriker rasist hver gang noen er rasistiske og med det støtter opp om at det fins forskjellige menneskeraser.

   Jeg er selv imot forskjellsbehandling pga whatever jeg syns bare rasist er et utrolig dårlig ord som støtter opp om teorien om at det fins raser som er bedre eller dårligere enn andre.

   Beklager at det ble litt rotete.

 59. frkbuer sier:

  bra innlegg, utrolig bra skrevet!

 60. Line sier:

  Anna ❤

 61. fravinduet sier:

  Flott skrevet med et godt poeng. Hverdagsrasisme finnes det dessverre for mye av, til og med her i Norge. Synes det er kjempebra at du bruker denne plattformen til å få ut budskapet ditt!

 62. Reblogged this on vestfoldingen and commented:
  Jeg fikk en vond følelse da vi fikk nidvise om samer, og jeg fikk en vond følelse da jeg hørte denne. Det er ikke god folkeskikk å sparke til et mindretall som vi vet ikke sparker tilbake. Derfor vitner denne sangen om svak kunnskap om vanlig folkeskikk. Takk til breddefotballfruen som reagerer når dette er nødvendig. Ref https://breddefotballfrue.wordpress.com/2012/05/02/det-er-personlig/

  • Hans Omdal sier:

   Høyst uenig! Jeg mener det må være lov å skrive en sang i denne formen. Alt faller jo på sin egen urimelighet, han setter ting på spissen. Hans Rotmo er en opplyst mann. Han vet at det er et fåtall som røyker hasj, driver med kjønnslemlestelse, osv. Han setter fokus på sider av innvandringen som er negative og gjør det på en provoserende måte. Vi må ikke bli så politisk korrekte at vi ikke kan si noe negativt om innvandrere. De er like menneskelige som oss, og listen er lav for å kritisere nordmenn.
   Jeg synes debattklimaet er blitt uutholdelig etter ABBs terroristhandlinger. Folk er blittt hårsåre og aggressive. Jeg prøver å komme med saklige argumenter, men blir stemplet som rasist og fascist hele tiden. Jeg kunne aldri stemt FrP, men se på dette klippet fra deres Youtube-kanal, det er litt illustrerende for tonen mange tar overfor folk som er kritiske til innvandring:

 63. […] Dette er personlig Posted on 2012/05/08 by Terje Rønning Gjenblogget fra breddefotballfrue: […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s